GRUPO PLAZA

del 30 de juny al 3 d'agost

El que deus saber de la Gran Fira de València

| 27/06/2017 | 10 min, 36 seg

VALÈNCIA. La Gran Fira de València ja està a punt de començar. Del 30 de juny al 3 d'Agost, la ciutat de València s'omplirà d'activitats musicals, culturals i per a totes les edats i gustos. Pere Fuset, el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, ha presentat la programació completa de la Gran Fira de València. Més de 256 activitats per barris i districtes de València per a descentralitzar les activitats i així acostar la programació a tots els veïns i veïnes de la ciutat. Amb aquesta distribució, la Gran Fira de València té quasi 86 emplaçaments per tota la ciutat, tenint com a punt central els jardins del Palau de la Música, i amb un pressupost aproximat de 430.000 euros.

Igual que l'edició anterior, la programació de totes les activitats estaran amb tres idiomes: valencià, castellà i angles. "Volem oferir aquesta informació amb tres idiomes perquè tots els visitants puguen assabentar-se tot el que es fa a València en la seua estança" ha explicat Pere Fuset. Es podrà adquirir aquest llibret en diferents punts físics de la ciutat com el Teatre Principal, La Nau, a centres de majors, al Palau de la Música i a les oficines d'informació. A més, en aquesta presentació, el regidor Pere Fuset ha mostrat per primera vegada l'espot publicitari d'aquesta Gran Fira de València i que ja està disponible a la mateixa pàgina web de la Fira i a les xarxes socials.

Més de 100 anys de Fira

La Gran Fira de València té els orígens en l'any 1871. També coneguda com la Fira de Juliol de València, la Gran Fira a va sorgir per la necessitat de crear un festival d'estiu amb diferents activitats culturals per als veïns i veïnes de València o al voltant.

Aquesta cita amb la cultura i les activitats lúdiques ha anat evolucionant fins a crear-se una identitat pròpia a la ciutat de València amb: els Concerts de Vivers, els focs, la Batalla de Flors al passeig d'Alameda, la Fira d'Atraccions, la Nit del Folk, la Nit de la Mar i altres iniciatives que s'han inclòs en quasi un més. .


Activitats per a tots i totes de dilluns a dijous

El mes de juliol serà un mes ple d'oferta cultural per a tots i totes qualsevol dia de la setmana. A la programació de la Gran Fira de València es pot vore les més de 250 activitats programades de diferents gèneres i gustos. El Certamen Internacional de Bandes de Música, la nit dels museus oberts, les festivitats a altres poblets propers a València, el XXI Festival de Jazz al Palau de la Música de València i el programa 'Filmoteca d'Estiu' són algunes de les iniciatives d'aquest mes de juliol.

A més, de dilluns a dijous València no es para. La gran oferta cultural i tradicional de la Gran Fira de València també es durà a terme de dilluns a dijous per molts barris i districtes de la ciutat i als Jardins del Palau. Els dilluns de juliol, als Jardins del Palau hi ha organitzat el Gran Karaoke amb música en directe, el dimarts és el dia dedicat a les persones majors amb l'actuació de duos dins del Gran Ball de la Fira. Pel que fa al dimecres, és el torn per als més menuts amb activitats i espectacles perquè ells també siguen protagonistes de la Gran Fira de València. Els dijous del mes de juliol és el torn dels tributs amb actuacions en directe i, l'últim dijous de la Fira és Las Noches del Pelikano, nits d'humor i monòlegs.

Caps de setmana tematitzats

La Gran Fira de València oferirà activitats per a tots els gustos i edats des del 30 de juny fins al 3 d'Agost. Cada dia hi haurà alguna activitat però en aquesta edició hi haurà una temàtica diferent per als cinc caps de setmana que dura aquesta Fira. La Nit del Folk, la Nit a la Mar, Gran Nit de Juliol i la Batalla de les Flors (el diumenge 30 de juliol) són els caps de setmana tematitzats d'aquesta edició. 

La Nit del Folk serà el dissabte 8 de juliol. Durant aquest cap de setmana, les activitats pels diferents punts de la ciutat seran una "mostra de la tradició i cultura de València". El Dia de l'Orxata (plaça de l'Ajuntament), l'Entrada Moro i Cristiana (carrer de la Reina) i Pier Pardo amb un espectacle de màgia familiar (plaça de Roma) són algunes de les activitats que es duran a terme durant el dia. A la nit, també hi haurà actes tradicionals valencians per diferents emplaçaments com Sarau a la Fira: Balls valencians participatius a la fresca (plaça de la Mare de Déu), Nit de cant d'estil (barri del Carme) i els Focs de la Fira, castells de pals a l'antiga (plaça de la Mare de Déu).

La Nit a la Mar serà el 15 de juliol, "un dia per a què tots els valencians i les valencianes es retroben amb la mar" ha explicat el regidor. La gran majoria de les activitats d'aquest cap de setmana seran en llocs propers a la mar com a la platja de la Malva-rosa, a la plaça del Rosari o a la Fàbrica de Gel entre altres. Hi haurà diferents activitats i espectacles com teatres, concerts, activitats infantils. Durant la vesprada del 15 de juliol, als poblats Marítims serà torn de la Ruta a la Mar (actuacions de 30 minuts) per diferents punts del barri valencià. A la nit, a la Marina de València també hi haurà activitats com l'actuació de l'humorista Eugeni Alemany, el concert de La Habitación Roja i un Piromusical. 

La Gran Nit de Juliol és el dissabte 22 on "es repetiran els èxits de l'edició anterior de la Gran Fira de València" ha dit Pere Fuset. A la vesprada, serà el torn del Concert de Campanes (Torre del Micalet), La Cercafira (carrer de La Pau), l'espectacle familiar Javi Javichi (plaça dels Furs) o la Minimascletà de Caballers Fireworks (plaça dels Furs). A la nit hi haurà el concert 40 Principales Trending ( a la plaça de l'Ajuntament), l'actuació musical de Senior ( Museu de l'Almoina) i l'actuació de Toni Pons de màgia i mentalisme (plaça del Patriarca) son algunes de la gran varietat que ofereix la Gran Fira de València per aquest dia. A més, cal destacar que molts dels museus de València estaran oberts des de les 20:00 hores fins a les 00:00 hores o fins a les 02:00 hores com, per exemple, el Museu Faller, el Museu Valencià d'Etnologia, MuVim, Museu Almodí, la Llotja o el Centre del Carme entre altres. La Batalla de les Flors és un dels atractius d'aquesta Gran Fira de València any rere any. Aquest any, la cita amb la guerra més pacifica i colorida és el 30 de juliol al passeig d'Alameda. 

Els cartells 

El cartell de la Gran Fira de València du el segell de Estudio Nueve. L'estudi de disseny valencià que s'hi ha inspira't en els rètols lluminosos i els colors de l’estiu, recordant el gran cartell lluminós que es va instal·lar el passat mes de juliol a la plaça de l’Ajuntament. La flor, que també ens va acompanyar l’any passat, torna a ser un dels elements distintius de la Fira. Estudio Nueve també ha creat el cartell anunciador del cicle de concerts als jardins de Vivers d’aquesta edició ha estat creat per Estudio Nueve, fundat per Cristina Toledo i Ana V. Frances. La firma s’ha encarregat de crear la imatge de la nova edició dels Concerts a Vivers. El centre de la imatge està composta per una nota musical tricolor, per damunt d’un fons fosc.

L'estudi de disseny valencià va ser galardonat amb el premi ADCV ORO: Espacios Efímeros en els premis de la Asociación de Diseñadores de la Comunitat Valenciana (ADCV) junt amb Ricardo Alcaide per l'estand de l'Institut Valencià de la Joventut per a Expojove. El jurat va destacar aquest guardó per un treball amb "frescor i per l'ús i l'aplicació intel·ligent dels materials, fent d'ells una important gràfica visual".

Els Concerts de Vivers

Els Concerts de Vivers són un dels atractius d'aquesta Gran Fira de Juliol. Des del 30 de juny fins al 25 de juliol, els jardins de Vivers s'omplin d'activitats musicals. Artistes nacionals i internacionals completen el cartell d'aquesta edició. Aquest any, el recinte s'ha ampliat amb l'objectiu d'incloure més serveis i comoditats per a tots aquells que vagen als concerts. 

Aquest any, la presència de grups valencians ha augmentat, ja que "la Gran Fira de València s'està valencianitzant per a ser una plataforma i un suport per a grups valencians i companyies de la Comunitat Valenciana" ha justificat Pere Fuset. En concret, el dia 20 de juliol, els Concerts de Vivers tenen una programació valenciana amb: Riot Propaganda, Zoo i Atupa. Altres artistes que visitaran València en aquest mes de juliol són Txarango (30 de juny), Love of Lesbian (6 de juliol), Manel (8 de juliol), Leiva (13 de juliol), Celtas Cortos y el Mägo de Oz (22 de juliol) o Carlos Vives (25 de juliol) són alguns dels artistes convidats. 


Els focs de la fira 

El foc serà un dels principals atractius d'aquesta edició de la Gran Fira de València. Les nits de juliol tindran un soroll diferent amb la programació pirotècnica variada per als veïns i veïnes de la ciutat, com als turistes que visiten la ciutat del Túria.

El dia 1 de juliol comença la programació del foc i la llum de la Fira amb una traca correguda a les 20:30 hores, a càrrec de la pirotècnica Reyes Martí. Aquesta és una manera de recuperar una tradició històrica de la ciutat i que, enguany tindrà un recorregut més llarg. El 8 de juliol, a les 23:30 hores, serà el torn de la pirotècnia Nadal Martí amb el Castell de Pals.

(Foto: Xarxa Teatre)
El 15 de juliol, la ciutat de València es paralitza a mitjanit per a gaudir del Piromusical a la Marina de València per l'empresa valenciana RICASA. Un espectacle amb llum, colors i música que en aquesta edició també es podrà gaudir dels focs sobre l'aigua de la mar. El dia 22, a les 20:30 hores, Caballer Fireworks faran gaudir als presents d'una minimacletà a la plaça dels Furs.

L'últim divendres de la Fira, a les 23:00 hores, començarà el correfoc, un espectacle d'elements pirotècnics que estarà acompanyat per les colles de Dimonis Enroscats de L’Alcúdia, els Dimonis Socarrats de Campanar, L’Infern Faller (Falla Plaça Segovia) i els Dimonis de Massalfassar. El recorregut del correfoc començarà al carrer de les Barques, passant per la plaça de l’Ajuntament, Marqués de Sotelo i acabant al davant de l’Estació del Nord.

Jocs per a totes les edats

En aquesta edició s'inclouen dos jocs dins de la programació de la Gran Fira de València: La Fallera Calavera i La Mascletà. Ambdós tenen programats diferents dies del mes de juliol on hi haurà uns tornejos per a poder participar-hi.

El joc La Fallera Calavera és un dels pocs jocs publicats en valencià. Creat per Enric Aguilar i il·lustrat per Esther Méndez, aquest joc s'ha fet popular en la societat valenciana per apropar al públic molts personatges i fets propis de la història i la cultura valenciana. Els tornejos seran als jardins del Palau de la Música el 4 i 6 de juliol, l'11 i 13 de juliol, i, per últim el 18 i 10 de juliol. Pel que fa a La Mascletà, aquest és un joc de cartes faller i serà el 25 de juliol als jardins del Palau. 

 

Per a més informació sobre la Gran Fira de València clica aquí

next