GRUPO PLAZA

Explorar llocs – Crear Narratives

La plataforma Idensitat organitza rutes per diversos espais 'zombies' de València

El taller es basa en l'exploració i la creació col·lectiva d'un fanzine a partir de detectar paisatges urbans poc articulats amb presència d’elements com la "sobreacumulació" d'interessos públics i privats, la "sobreproducció" de projectes que es solapen o la vida que es reorganitza més enllà de l'hostilitat de l’entorn

4/04/2018 - 

VALÈNCIA. Idensitat organitza per primera vegada en València el taller Espais Zombi/ València Sud. Explorar llocs – Crear Narratives, un projecte realitzat des de 2011 en diverses ciutats mediterrànies que qüestiona l'urbanisme "fallit", reflexiona sobre les dinàmiques socials que es generen a partir d’entorns que han estat "depredats per interessos aliens" i detecta els canvis en el paisatge urbà que està en procés de transformació. L'activitat, que és gratuïta amb inscripció, tindrà lloc els dies 20 i 21 d'abril amb presentació de resultats el 4 de maig. 

El taller ha estat seleccionat en les ajudes Emergents. Estratègia d'Innovació Social en el Territori de la Universitat de València, i compta amb la col·laboració de la Fundació La Posta, el Labi (Laboratori de pensament, creació i difusió de la imatge del Màster en Fotografia, art i Tècnica de la UPV) i la participació de Gaspar Maza, Ramon Parramon, Roser Colomar, Irati Irulegui (Idensitat), Anais Florin (artista visual), David Estal (arquitecte), Joan Alamar (Cabanyal Z), Natalia Castellanos (arquitecta), Miguel Ángel Baixauli (cineasta), Júlia Pineda (arquitecta), Mati Martí (dissenyadora gràfica i artista visual), Chema Segovia (arquitecte) i altres implicats en la ruta a realitzar vinculades a l’àmbit de l’art, l’urbanisme, l’arquitectura i els moviments socials.

Espais Zombi/ València Sud. Explorar Llocs - Crear Narratives és una activitat que s'emmarca en la línia de projectes Espais Zombi, desenvolupada per Idensitat, que es basa en l'exploració i la creació col·lectiva a partir de detectar, analitzar i assenyalar llocs que per la confluència de diverses circumstàncies no sempre relacionades entre si, determinen paisatges urbans poc articulats. Mitjançant un taller es posen en diàleg escenaris de transformació urbana des de diversos posicionaments artístics i socials. 

El procés de zombificació en un espai es produeix a partir d'elements com "la sobreacumulació d'interessos públics i privats, la sobreproducció de projectes que es solapen i es fagociten entre si, o la vida que es reorganitza més enllà de l'hostilitat de les circumstàncies". En treballar sobre aquests espais es promou la "vinculació entre espai social i espai cultural". Des del marc de treball del taller, es planteja reflexionar sobre qüestions, situacions i conseqüències específiques de la ciutat de València però que "es repliquen en moltes altres ciutats contemporànies".

"La combinació entre lògiques especulatives, gestions públiques arrossegades per interessos privats, replicació de models mal adaptats, paralització d'obres iniciades, aparició de noves activitats, desconnexió amb els processos històrics del lloc... aquests i altres elements específics fan d'aquest tipus de zones un lloc on, el projectat i que s'ha construït, facilita el deteriorament de les relacions socials i les condicions d'habitabilitat. Molt sovint es constitueixen com bastos paisatges urbans que segueixen funcionant amb les desfiguracions produïdes per institucions o empreses que van voler donar-li una vida ideada des d'interessos aliens a les dinàmiques al territori", expliquen des de l'organització.

Identisat porta a terme aquest projecte com un cicle desplegat en diferents territoris urbans amb processos de zombificació propis. El projecte s'adapta al lloc i s'articula a través de recorreguts, tallers i projeccions que obren diàlegs i tracen nexes amb altres territoris.

L'objectiu principal del taller és obrir un espai per a la creació a partir de la investigació i el coneixement pràctic d'un espai urbà que respon a les característiques de la zombificació, facilitant la confluència entre diversos perfils artístics, tècnics i socials, establint vincles entre la ciutadania, l'art, l'associacionisme i les institucions de diverses ciutats contemporànies amb característiques similars.

El programa per als dos dies s'estructura principalment al voltant d'un taller compost per una ruta i la creació d'un fanzine (activitats amb inscripció prèvia) i una sessió de projeccions audiovisuals i debat amb accés lliure fins a completar aforament. Durant aquesta sessió es projectaran fragments del documental Espai Zombi. Sense notícies de Gorg (Idensitat, 2011) sobre el barri del Gorg de Badalona, en conversa amb fragments de la sèrie Cabanyal Z (Gerardo J. Nuñez, Joan Alamar). Aquesta trobada té el propòsit de dirigir la mirada cap a l'espai urbà, les seues dinàmiques i des d’un punt de vista propositiu a partir de posicionaments artístics i socials.

El taller compta amb convidats implicats en els temes a tractar i vinculats avui en dia als seus processos de canvi com són les artistes visuals Anaïs Florin o Mati Martí, professionals de l'àmbit de l'arquitectura des de posicionaments més institucionals i activistes com ara Chema Segovia o Júlia Pineda, representants d'espais culturals com ara Miguel Ángel Baixauli, cineasta i director creatiu de la Fundació La Posta, projectes que han tractat des de la ficció i l'ironia problemàtiques urbanes com Cabanyal Z amb la participació de Joan Alamar, un dels seus creadors, representants d’associacions veïnals del territori com ara a Nazaret o l'equip d'Idensitat des de la perspectiva de projectes que articulen espai públic i àmbit artístic (Ramon Parramon, Irati Irulegui, Gaspar Maza i Roser Colomar), entre altres convidats.

Pel que fa al taller, es realitzarà a la Fundació La Posta (Carrer del Pintor Fillol, 2, 46003 València) el divendres 20 i el dissabte 21 d'abril i en diversos llocs de la ciutat a través d'una ruta per la zona de la València sud, el recorregut i parades es comuniquen durant la primera sessió del taller. Els resultats es presentaran el 4 de maig de 2018 a les 19:00 hores a la Fundació La Posta.


Noticias relacionadas

SILLÓN OREJERO

'Bomp!' el fanzine que desafió a la todopoderosa industria musical en los 70

Por  - 

Tras la revolución musical de los 60 y el efecto que tuvo en grandes masas de jóvenes, la industria musical se apresuró a convertirlos a todos en clientes, a los artistas en productos y a las escenas en mercados. La ciencia económica pronto se mostró incompatible o reticente a la frescura del arte y algunos adolescentes de la época iniciaron una pequeña nueva revolución. Bomp! fue uno de los fanzines más importantes que hicieron de la autoproducción y los sellos independientes una cultura que estalló con el punk

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas