GRUPO PLAZA

ANY ZERO

El festival DocsValència naix amb una edició de pròleg

El festival, que acaba de celebrar la XI edició a Ciutat de Mèxic, és un dels únics tres projectes amb una subvenció directa de la regidoria de Cultura per a enguany

27/10/2016 - 

VALÈNCIA. El farcit mapa de festivals de l’audiovisual a la Comunitat Valenciana tindrà des d’enguany una nova referència: DocsValència. Espai de no ficció. Un nou espai que tampoc és nou del tot a la ciutat, ja que el 2013 el cineasta valencià Pau Montagud ja va impulsar Rambleta Docs. Espai de no ficció, però l’edició i la proposta es van esgotar amb aquell debut. Ara, amb una proposta que -pel que els responsables públics asseguren- s’aproparia al que succeïx al ja musculat i reanomenat DocsMX (fins ara Docs DF), tractarà de convertir-se en “un referent europeu del cinema documental”, tot i que la relació amb l’audiovisual valencià es presenta com a “fonamental”, comenta Montagud des del país americà a Valencia Plaza.

No obstant això, l’edició d’enguany serà “de presentació i exhibirà del 22 al 27 de novembre als espais urbans de València -una de les principals novetats de partida del festival- nou llargmetratges. Els títols es coneixen des de fa uns dies, mitjançant la seua pàgina web i també dins de la programació de l’Institut Valencià de l’Audiovisual i la Cinematografia. Eixe ha sigut el mitjà per a fer conéixer a l’opinió pública una edició que, precisament, compta amb un suport ‘privilegiat' tant de l’IVAC com de l’Ajuntament.

Debut amb el suport econòmic de les institucions públiques

El caràcter de privilegi, entre cometes, té més a veure amb el tracte que des del consistori s’ha donat a esta proposta, que entre l’edició pròleg i les properes dates del 28 d’abril al 7 de maig de 2017 -que ahir va avançar Las Provincias- haurà de conformar el seu públic i donar a conéixer el que vol aportar a l’audiovisual valencià. DocsValència és un dels tres festivals o propostes que, des de la regidoria de cultura que gestiona Glòria Tello, compta amb una ajuda directa: 20.000 euros. Només Tercera Setmana -que també s’estrenà enguany a la ciutat amb una ambiciosa edició amb 290.000 euros de pressupost- i Mostra Viva del Mediterrani -amb la quarta edició “de transició" i 100.000 euros de pressupost, tots aportats per les institucions públiques- han rebut el suport dels 20.000 euros per part de l’Ajuntament. A més a més, DocsValència compta amb una aportació de 5.000 euros de l’IVAC, encara que la xifra creixerà en este cas de cara a l’edició de 2017. La de l’Ajuntament està previst que es mantinga, tot i que enguany “servirà més bé per a preparar la trobada industrial vinent”.

Imatge de 'Where to Invade Next?' de Michael Moore

Eixa trobada és la clau per a l’audiovisual valencià. En paraules de Montagud “no és possible pensar en cap festival de cinema arreu del món que no servisca per a treballar i promoure la producció local” i, a més a més, “no tindria trellat fer-ho en una ciutat sense producció”. Com es farà el networking? Amb una solució potser molt semblant a la que ja es treballa a DocsMX: “farem servir seccions específiques per a la indústria, relacionant productors locals amb estrangers. És, de fet, on més diners es fan servir del pressupost del festival. Molt més que en l’exhibició de pel·lícules”.

Ara per ara, amb l’edició ‘canapé’ en marxa, les tasques estan dividides en una direcció artística, una direcció executiva i una tercera direcció que està només baix el focus de generar eixa trobada industrial que diferencie el festival dintre dels creadors de cine de no ficció. Per a eixe espai també, “en acabar l’edició de presentació”, s’obrirà un termini per a presentar propostes de producció de documentals per als creadors valencians. La convocatòria arribarà al seu punt de màxim interés quan s’enfronte amb els possibles finançadors internacionals, a la primavera de 2017.

Imatge de 'Nola?' de Fermín Muguruza

DocsValència “naix amb moltes intencions i amb més entusiasmes. Volem anar més enllà d'un mer esdeveniment cinematogràfic, pretenem ser un agent social de canvi, un focus irradiador de cultura, de raó, de nous horitzons i de perspectives múltiples”, asseguren.

A la seua pàgina web, a més d’una mena de presentació, s’avança que s'oferiran presentacions de les pel·lícules, col·loquis, tallers i trobades amb professionals.

L’acord amb l’Ajuntament es va fer públic el 4 d’abril de 2016, més d’un any abans de la que finalment serà la seua primera edició el 2017. En aquell moment, la regidora delegada de l’Àrea de Cultura va presentar el festival com “un baló d'oxigen per al sector audiovisual valencià” que rebia la ja esmenada ajuda -en paral·lel a Tercera Setmana o Mostra Viva, ajudes directes i de nova creació totes tres- “atés que es tracta d'una iniciativa ja testada amb una dècada d'èxit des que s'està celebrant a Ciutat de Mèxic”.

En aquell moment es va anunciar que el festival seria presentat com a projecte a Amsterdam en l’IDFA (International Documentary Film Festival), el festival internacional de documentals més importants que es fa al món”, i Montagud assegura a este diari que així serà, entre el 16 i el 27 de novembre.

El festival projectarà en unes setmanes pel·lícules com ara ¿Qué invadimos ahora? (Where To Invade Next, Michael Moore -2015), Las raíces permanecen (The Roots Remain, Jean Sébastien Francoeur i Andrew Marchand-Boddy, 2015), Nola? (Fermín Muguruza, 2015) o l’estrena del documental valencià Espías en la arena. Objetivo España (Pablo Azorín i Marta Hierro, 2016), produït per Dacsa i Quindrop. Tota la programació es troba en el següent enllaç.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas