GRUPO PLAZA

'Castigo de Dios' (1925) d'Hipólito Negre

La Filmoteca projecta cine mut amb l'acompanyament de música i comentaris en directe

25/01/2018 - 

VALÈNCIA. L'Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca el divendres, 26 de gener, a les 22:30 hores, en sessió única, la pel·lícula muda valenciana Castigo de Dios (1925) d'Hipólito Negre, amb acompanyament musical al piano d'Arcadi Valiente i els comentaris de l'actor, guionista i humorista Sixto X. García durant la projecció.

Aquesta sessió pretén reproduir l'experiència del públic del cinema mut, que "en realitat mai ho va ser", degut que solia anar acompanyat de música, efectes de so i la presència d'un comentador. L'actor i guionista Sixto X. García, membre del grup d'humor CinemaScupe, exercirà aquest paper des d'un punt de vista humorístic.

Castigo de Dios va ser el fruit de l'interés personal d'Hipólito Negre, un actor valencià de teatre retirat a Faura, que va aconseguir que la seua sòcia en l'explotació del cinema local finançara el rodatge d'aquest drama rural escrit per ell mateix. Va ser rodada al seu poble natal, Llucena, i a València, i va comptar amb la col·laboració dels veïns del poble i d'alguns personatges populars en diferents comarques valencianes.

L'únic tècnic amb experiència era l'operador José Gaspar, que es trobava en aquells moments a València col·laborant amb Maximiliano Thous. Es tracta d'una producció insòlita, de caràcter artesanal i semiprofessional, realitzada totalment al marge de la indústria cinematogràfica i dirigida principalment al públic rural. 

El seu argument manté un història "típica" del drama rural de l'època: un cacic enriquit de manera poc honrada decideix secundar les pretensions amoroses del seu fill, que, amb males arts, vol casar-se amb la filla de l'alcalde. La jove, enamorada del criat del cacic, s'oposa reiteradament a aquests desitjos.

Realitzada amb molt pocs mitjans, aquesta precarietat justifica "la innegable tosquedat" amb què està resolta, però a favor seu compta amb una economia narrativa que "la dota d'una agilitat i un ritme infreqüents a l'època". Va estar en cartell a València durant una setmana amb una publicitat que destacava: "un grup de valencians demostrarà que sense director i sense ser artistes saben triomfar en la pantalla". A pesar d'això, va trobar distribució nacional i encara en 1932 es projectava en alguns pobles.

La sessió forma part del cicle 'Bàsics Filmoteca. Del cinetoscopi a l'smartphone: cinema i tecnologia', que se centra en l'evolució tecnològica del cinema des dels seus inicis fins a l'actualitat. El cicle es distribueix en blocs temàtics en què s'aborden aspectes d'aquesta evolució, com el so o el color. Castigo de Dios forma part del bloc temàtic que aborda la relació del cinema amb el so. Juntament amb El cantor de Jazz (Alan Crosland, 1927) el divendres 26 de gener a les 18 hores, i Cleo de 5 a 7 (Agnès Varda,1961), com a representació del cinema directe en el cinema, que podrà veure's el divendres 26 a les 20 hores i el dissabte 27 a les 22:30 hores.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas