GRUPO PLAZA

Solidaritat

L’oci mou consciències en Nadal

Restaurants, botigues i fundacions col·laboren en donar sentit a la vida dels menys afortunats

26/12/2016 - 

VALÈNCIA. En arribar el Nadal, la butxaca sembla un poc més plena (d’això ja ens hem afanyat durant aquests últims mesos). Probablement, passarem més d’un moment amb amics al voltant d’un aperitiu. I almenys un dinar caurà amb col·legues o família. Aquests dies on l’oci gastronòmic es multiplica, la solidaritat fa front al consumisme i també hi vol estar present, remoure consciències.

A la cèntrica cerveseria de València Tyris On Tap llueix el Sol de migdia. Mentre en diferents tauletes de la terrassa els adults tasten les varietats d’aquest producte artesà, tres menuts juguen sota el grafiti que ens retrotrau a Estellés i el ‘no ser res si no s’és poble’. Acaben de deixar dins del bar “els joguets que més ens agradaven per als xiquets que no tindran tants regals com nosaltres”. Hi ha un cavallet i un cowboy de Playmobil, un cotxe, un ‘Qui és Qui’ i un comte de ‘La Rata Marieta’. “Ho han triat amb molt de detall. Els hem dit que han d’estar nous perquè puguen continuar despertant somriures en altres xiquets com ells”, diu Felip, son pare.

Baix el joc de paraules ‘Tyris R Us’ es troba la recollida solidària de joguets que durant el Nadal farà aquest establiment. El 3 de gener tot el que s’arreplegue es donarà a la Fundació ANAR, una organització sense ànim de lucre que protegeix xiquets i adolescents valencians en risc d’exclusió social. “Només oferim un punt de recollida. Estem en el centre històric de València, al costat del Mercat Central, que aquests dies és lloc de molt de tràfec i això pot facilitar a molta gent que done el seu joguet. La part més difícil recau en la Fundació ANAR”, explica Gonzalo Abia, cofundador d’aquest tap room.  

Regals que milloren el món

Dins d’un altre mercat, el de Colom, trobem un restaurant amb un triple objectiu: “el benestar dels clients, els proveïdors i la societat”. Com ho fa? “En Ma Khin Café volem fer que les coses vagen un poc millor per als que tenim al nostre voltant i això s’aconsegueix, aquestes dates, amb regals compromesos, amb sentit. Tenim la tendència a comprar productes que en lloc de millorar el món, l’empitjoren”. Per això, mentre tastes un nadalenc capuccino, el seu corner solidari et suggereix, entre altres colorits objectes artesanals, dos llibres completament altruistes. Un és el llibre de receptes Cocina Valiente i l’altre és un recull de narracions infantils titolat Proyecto Amakuru. Ruanda cuenta, Valencia, escucha, ilustra y col·labora”, explica Steve Anderson, el gerent, per a qui “és millor encendre una vela que maleir l’obscuritat”.

Cocina Valiente és un receptari coral escrit per mares d’El Cabanyal. “No és un llibre de receptes a l’ús, és el que hi ha”, subratlla Anderson, orgullós de recolzar la difusió de saboroses receptes elaborades amb els mínims ingredients que aquestes famílies es poden permetre. Es presenten amb fotografies i manuscrites per les protagonistes. Trobem des de les costelles amb coca-cola fins a l’arròs amb olives de Costi, el que ràpidament dona una idea de com es pot cuinar dignament dins de la senzillesa. Els beneficis íntegres de la venda són per al Col·legi Santiago Apóstol del barri, on estudien els seus fills i fins i tot alguns poden donar-se una dutxa. “Estem parlant del primer món, dels nostres veïns”, destaca la seua autora, la fotògrafa Rosi Moreno, qui va conéixer les cuineres en un curs sobre alimentació sana.

Envoltats de plats birmanobritànics, un altre llibre es deixa veure. Són diversos contes relatats per xiquets de Ruanda i il·lustrats per menuts valencians. Els beneficis de la venda es destinen íntegrament a l’escolarització dels alumnes de secundària Twirerere Murambi, en Ruanda. 

Oci i acció social

Segurament, també hi haurà famílies que voldran o únicament podran celebrar aquestes trobades en la intimitat. A la taula no faltaran torrons. I aquest acte també es pot convertir en una acció social. Per tercer any consecutiu, els supermercats Lidl destinen cinc cèntims per la compra de cada una de les seues tabletes al programa contra la pobresa infantil d’Ayuda en Acción. 

L’oci esportiu també ficarà el seu granet d’arena; el de cadascun dels milers de bojos corredors que acomiadaran 2016 en la Sant Silvestre de València. Aquesta cursa de diversió i solidaritat destinarà tota la recaptació íntegra –un euro per dorsal- a la Casa Ronald Valencia, on s’allotgen famílies que, per la malaltia d’un dels seus menuts, necessiten viure a prop de l’hospital La Fe. De moment, ja hi ha més de 3.000 persones inscrites.

A la fi, uns i altres són xicotets passos amb què ens adonem que, com confessa la protagonista del film japonés Una pastelería en Tokio (Naomi Kawase, 2015), “més important que arribar a ser algú és donar sentit a la vida dels altres”.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas