GRUPO PLAZA

UN 40% MÉS DE PARTICIPANTS I 100.000 EUROS en premis

Premis literaris València i València Nova: estos són els guanyadors del 2017

16/06/2017 - 

VALÈNCIA. Els prestigiosos premis València i València Nova ja tenen guanyadors a l'edició del 2017. Uns premiats triats entre 400 obres presentades, una xifra de rècord en ambdues modalitats, ara que des de l'any passat aparegueren els guardons Nova per a menors de 31 anys. Albert Toldrà (assaig), Pasqual Alapont (narrativa en valencià), Alvaro Bermejo (narrativa en castellà), Josep Maria Balbastre (poesia en valencià) i David Hernández (poesia en castellà) han sigut els autors reconeguts als València; Javier Cigüela (assaig), Daniel Fopiani (narrativa en castellà), Mari Carmen Rafecas (poesia en valencià) i Dmytro Prychyslyy (poesia en castellà), els premiats als Nova. 

Les editorials Bromera, Versátil i Hiperión publicaran a la tardor una obra amb importants premis en metàl·lic: 15.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig i 7.500 euros en les de poesia. Pel que fa a la categoria jove, València Nova, els premis són de 5.000 euros en narrativa i assaig i 2.500 euros en poesia. El premi d’assaig serà publicat directament pel Magnànim dins del seu catàleg i Bromera editarà els llibres en valencià (poesia i narrativa), mentre que Versàtil ho farà amb els premis de narrativa en castellà i Hiperión s’ocuparà dels premis de poesia en castellà. 

La gala d’entrega se celebrarà el 20 d’octubre i estos són els premiats:

Assaig

Els premis han rebut un increment d'un 40% de participants i les noves categories d'assaig, que lliguen perfectament amb l'activitat de la Institució Alfons el Magnànim que els impulsa, ja s'han convertit en un referent. Un punt garantit per la quantitat i la qualitat de les propostes que, inclús en la vessant dels premis Nova, segons el jurat corresponent, l'obra guanyadora "podria haver participat perfectament, sense complexos, en la categoria dels majors". Eixa obra és Excluidos y transparentados: del panóptico a la pantalla digital, de Javier Cigüela Sola (Saragossa, 1987). Este jove, doctor en dret penal per la Pompeu Fabra, ja ha publicat La culpabilidad colectiva en el derecho penal (2015) i ha participat en el llibre The Wire University, pensar la sociedad y el crimen desde las esquinas. El jurat ha dit de l'obra premiada que "posa llum damunt les diferències i les formes de vigilància social. L'autor parla de la seua generació, d'individus exclosos des de la presó panòptica fins a Facebook passant pels camps de concentració i evidencia una gran maduresa".

 

Al premi d'assaig València, el guanyador ha sigut Albert Toldrà Vilardell per l’obra Plaer de la carn. Sexe i temperament a la cultura medieval, un assaig seriós ben documentat a partir del domini d’una sèrie d’autors clàssics i fonts de l’època "amb una claredat que convida a la lectura". Toldrà (Barcelona, 1964), guanyador dels premis Octubre (2000) i el Micalet (2011), és llicenciat en història per la Universitat de València, on es va doctorar i es va especialitzar en el camp de la religiositat i la sexualitat en la cultura medieval. De fet, el jurat ha destacat el seu domini dels arxius i les referències de l'època. El jurat d'ambdós premis d'assaig ha estat integrat per Ferran Archilés, historiador de la Universitat de València;  Fernando J. Ballesteros, doctor en Física de l’Observatori Astronòmic de la UV; Tobies Grimaltos, catedràtic de Filosofia de la UV, i Miguel A. García Calavia, director del Departament de Sociologia i Antropologia de la UV.

Narrativa

Pel que fa a les novel·les, el premi València de narrativa en valencià ha reconegut un thriller psicològic: El mal que m’habita, del també actor i director d'escena Pasqual Alapont Ramon. Tant en narrativa com en teatre, Alapont (Catarroja, 1963) té una extensa producció como a dramaturg i escriptor, tot i que bona part d'eixe treball ha sigut creat pensant en el públic infantil i juvenil. El guardó ha sigut fruit d'una tria per part d'un jurat format per Francesc Calafat, Maria Dasca, Maria Àngels Francés i Gonçal López-Pampló. 

Els noms del jurat de narrativa en castellà destaquen el nivell d'estos guardons: Alícia Giménez Bartlett, Santiago Posteguillo, Care Santos i Eva Olaya han triat com a novel·la guanyadora Las maléficas de Etxalar, del conegut escriptor i columnista cultural Álvaro Bermejo Marco. El jurat ha valorat la seua profunda reflexió sobre la condició humana a través d’uns personatges femenins potents i ben definits, amb estil i ritme addictius. Bermejo (Donosti, 1959), llicenciat en Història i Antropologia, és autor d’una extensa obra narrativa i novel·lística amb la qual ha aconseguit diversos premis (l’últim, el World CookBook Award).

En el premi jove de la categoria, Daniel Fopiani Roman (Cadis, 1990) ha sigut premiat per La carcoma. Fopiani és militar professional i director de la revista literària RSC, escriu sobretot poesia i relats i ha publicat Relatos sin contrato i Lee o disparo. Pel que fa a la categoria de narrativa jove en valencià, el premi ha quedat desert. Només s'havia presentat una novel·la i el jurat ha preferit que no fóra la premiada.

Poesia 

Pel que fa a la poesia, el tribunal integrat per Maria Josep Escrivà, Miquel Bezares, Isabel Robles i Pau Sanchis  ha atorgat a Josep Maria Balbastre Vila (Ròtova, 1964), amb l’obra Iconòstasi, el premi de poesia en valencià. El jurat n’ha valorat la cohesió i l’originalitat de l’estructura, la riquesa de les referències cultes i el to compromés. Balbastre, llicenciat en Filologia catalana, reuneix en el seu currículum diversos premis de poesia i narrativa al llarg de tot el país (Xàtiva, 2011; Llibreria La Costera, 2014).
 
En la categoria jove, la guanyadora és Mari Carmen Rafecas amb l’obra Blanc breu. L’autora (Llorenç del Penedès, 1987), diplomada en Educació Social i Antropologia i amb estudis superiors en llengua i literatura, es dedica a l’educació social. Amb el seus poemes ha aconseguit el premi Martí i Pol de Comissions Obreres (2015) i ha participat en certàmens de narrativa breu.
 
Susana Benet, Ángeles Mora, Vicente Gallego i Jesús Munárriz, membres del jurat del premi de poesia en castellà, han premiat Lo que tu nombre tiene de aventura, de David Hernández Sevillano, llibre de poesia amorosa que fuig dels tòpics i utilitza la ironia i un llenguatge precís i transparent per a parlar dels sentiments. Hernández és un segovià de 40 anys que treballa en turisme rural i anteriorment ha obtingut diversos guardons per la seua obra.
 
El premi València Nova de poesia en castellà recau en Dymitro Perychyslyy amb el poemari Molly House. Nascut a Ucraïna el 1992, però resident a Tenerife, és graduat en Filologia hispànica i ha publicat Mudocinètica, a més d'haver participat en les antologies Despropósitos i La devoción inflamada.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas