ruta de museus als campus d'alacant

Que es pot descobrir als espais expositius de la UA i la UMH

Edificis singulars, homenatges, col·laboracions de mestres pastissers, la fascinació de la llum, el trampolí dels artistes emergents, el reconeixement dels investigadors pretèrits, les sinèrgies amb els pobles, art, cultura, divulgació, mostres, instal·lacions i didàctica. Una passejada pel bell camí de les universitats públiques d'Alacant i Elx en la projecció a través de la cultura del món expositiu

23/10/2016 - 

òALACANT/ELX. El campus de la Universitat d'Alacant, a Sant Vicent del Raspeig, amaga un dels edificis més emblemátics de la ciutat: el Museu de la Universitat (MUA). Una caixa ingràvida de formigó, fusta i traventino que sembla emergir de l'aigua. I no es només una imatge. És tota una realitat. El MUA, de la mà del cap del servei de Cultura de la UA, Faust Ripoll, està trobant poc a poc el lloc que li correspon entre l'oferta cutural i museística de la ciutat. “En el seu inici era un museu d'art contemporani, ací s'han fet grans exposicions d'art contemporani. És un museu enfocat a la difusió de l'art contemporani tant d'artistes alacantins com nacionals. Però l'orientació potser haja canviat perque quan jo entre, en el 2012, estem en un moment àlgid de la crisi económica. I per a nosaltres les retallades van implicar que reorientarem les funcions del Museu de la Universitat", explica el responsable de l'edifici.

El MUA és juntament amb el MACA un desl distintius de l'art contemporani a la ciutat d'Alacant. Però va mes enllà, no només es un espai expositiu. “Les línies en les que treballem ara són: integrar el museu dins la comunitat universitària. Cal implicar més als estudiants. Estem treballant en la línea d'artistes plàstics alacantins joves. Estem treballant en la producció pròpia. Estem produïnt exposicions com Mulier Mulieris, o Des de Dins. Tenim les residències formatives del museu. Els artistes treballen al museu i després exposem les seuses obres a una de les sales”, afegeix Ripoll. Ara, a més, el museu vol obrir-se encara més a la ciutat d'Alacant. El curs passat, el museu obria els diumenges per a poder ser visitat a al cap de setmana com la resta d'espais expositius de la ciutat. A més a partir del proper diumenge, a banda de romandre obert els qui acudeixquen podran participar en tallers per a xiquets i visites teatratlitzades de la mà d'actors i actrius. 

“Diumenges al MUA és un pas més en esta proposta, de donar a conèixer el museu, d'aporfitar-lo. Si oferim una activitat cada mes, si la resta fem visites guiades, es una manera de que la ciutadania trobe un lloc no només per a passetjar a la universitat, no només per a vore el museu si no que te l'expliquen, i pugues fins i tot fer algún taller... Venir al museu venir al campus, té que tenir un alicient, per a vindre amb els amics, o la familia. El museu ha de ser un espai obert que la gent el conega i l'aprofite”. El programa inclou un taller d'arquitectura educativa i creativa per a xiquets el 23 d'octubre. El 13 de novembre una visita teatralitzada. Ja en 2017, l'1 de febrer s'impartirà un taller d'iniciació a la creació artística que tindrà com a base l'obra del artista alacanti Arcadi Blasco. El 19 de març hi haurá una visita clown a càrrec de Clowndestino Teatre.

Tots els museus de la ciutat formen un consorci de facto, el MACA, el MARQ... es reunim i llencem les activitats en conjunt

Per una altra banda, des del vicerrectorat de Cultura un dels objectius es integrar el MUA mb la resta de museus de la ciutat amb una línea de treball ben clara, augmentar la visibilitat del MUA a la ciutat d'Alacant. “Des de fa uns anys tots els museus es reunim, i presentem un programa comú per al Dia Internacional dels Museus, o la Nit en Blanc. Tots formen un consorci de facto, el MACA, el MARQ... es reunim i llencem les activitats en conjunt. És una manera per a que el MUA, que es queda sempre un poc despenjat de la resta de museus de la ciutat, vaja entrant un poc en l'imaginari del personal; que sàpiguen que aquí hi ha un museu. 

A banda ara hi ha una línia del TRAM que arriba des d'Alacant a la Universitat i a l'interior dels vagons nosaltres pengem i publicitem la oferta cultural de la Universitat i del MUA, ja que tenim un conveni amb el TRAM. Per tant és una tasca important la col.laboració i les activitats concretes amb altres institucions. I ens va bé perque ens visibilitza entre els museus de la ciutat. Ja que cal fer força en que Alacant no solament té per oferir turisme de sol i platja“.

Ruta expositiva UMH

La identitat de la Universitat Miguel Hernández és fonamenta en el seu caràcter multicampus, amb presència al llarg de tot el territori de les comarques d’Alacant, de nord a sud, amb l’eix central al Campus d’Elx, on es troba l’edifici de Rectorat, però amb força implicació en la resta de localitats on hi ha campus universitari: Altea, Sant Joan i Orihuela.

Esta característica fa que el disseny de la seua oferta expositiva passe per una multiplicitat de sales polivalents, inserides en la vida acadèmica, administrativa i social de la comunitat universitària.

La identitat de la UMH és fonamenta en el seu caràcter multicampus, amb presència al llarg de tot el territori, de nord a sud

El professor de Belles Arts Javier Moreno, recentment nomenat vicerrector adjunt de Cultura, ens detalla esta estructura: "Les arts plàstiques i visuals tenen un espai central a l'edifici Rectorat, situat al campus d'Elx, amb les sales Universitas i Gris. La primera amb una programació dedicada a la projecció exterior, integrada en la xarxa de sales d'art locals i de la Comunitat Valenciana. L'actual proposta exposada és el projecte Puénting, artistes eixits de la Facultat de BBAA d'Altea que tornen a exposar a la universitat després d'un recorregut pel circuit comercial de l'art. En breu es publicarà un catàleg d'esta mostra, novetat que pretén convertir-se en habitual a partir d'ara. 

La sala Gris es reserva per a col·laboracions i propostes que provoquen sinèrgies amb figures o elements de la societat i la cultura de l'entorn, com va ser el cas de les mirades sobre el Misteri o l'actual del mestre pastisser Paco Torreblanca Dolça fugacitat plàstica. També es programa una exposició anual junt amb una Galeria d'Art de la Comunitat Valenciana, i s'està en vies d'ampliar esta col·laboració.

A més, trobem els ECO (Espais Culturals Oberts), espais multidisciplinars completament integrats en els recorreguts habituals del seu públic principal, l'alumnat, donat el caràcter eminentment divulgatiu de les exposicions seleccionades.

L'edifici Altabix del campus d'Elx, on ara mateix es pot veure una molt interessant mostra sobre la Generació del 14; l'edifici 1 del campus de Sant Joan; l'edifici Tudemir del campus de Desamparados a Orihuela; l'edifici Salesas a la seu oriolana homònima; i l'especial proposta al voltant de les arts plàstiques de l'espai LAC (La Cantina) al campus de Belles Arts d'Altea. "

Tota esta oferta conforma una Ruta Expositiva UMH que, en el cas d'Elx, es pot veure reflectida perfectament en un agradable passeig pel seu campus obert, visitant el diferents espais i propostes.

A tot això se li han d'afegir tres elements essencials per entendre el que cultura, arts i divulgació científica i investigadora suposen per a la UMH com a cara visible de la universitat, fora de la universitat: el projecte CulturaLab, tallers didàctics relacionats directament amb les activitats de les sales Universitas i Gris; el Banc d'Espais, convennis signats amb ajuntaments que proposen espais on poden mostrar la seua obra els alumnes de la Facultat de BBAA (ara mateix ja es compta amb Altea, Agost, Benidorm, La Nucia, Santa Pola, Dénia, i Onil, entre d'altres); i el MUDIC (Museo Didáctico e Interactivo de Ciencias de La Vega Baja del Segura de la Comunitat Valenciana), Fundació compartida junt amb l'Ajuntament d'Orihuela i l' APC Hypatia De Alejandría, associació de professors de ciències, localitzat al campus de Desamparados d'Orihuela.

Una molt àmplia i versàtil oferta que ha de servir per a crear eixos ponts necessaris amb la societat. Una de les finalitats de la universitat pública.

Noticias relacionadas

next
x