X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información
GRUPO PLAZA

espais desapareguts, records, costums...

'Recordant el barri': la Universitat Popular de València homenaja en un documental a Benicalap

12/06/2018 - 

VALÈNCIA. La Universitat Popular de València estrena esta vesprada un documental que recull el relat de veïns i veïnes de Benicalap sobre la història del barri. El projecte, sota el títol “Recordant el barri”, realitzat per Eva Máñez i Sergi Pitarch, mostra persones de diferents edats que expliquen en primera persona fets quotidians, espais desapareguts, records, costums i fites importants del barri i la seua història. La regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, ha explicat que «es tracta d’un document que guarda la memòria de la cultura popular d’aquesta barriada i que forma part de la cultura popular de la ciutat de València».

Les persones que intervenen al documental són en la seua major part participants de la Universitat Popular. Cadascuna ha aportat un objecte simbòlic, una fotografia antiga o un record com una entrada del cine o un bitllet de tramvia, i ha explicat a càmera la transcendència i la història de l’objecte, fent memòria de persones, fets, pràctiques o espais del barri molts d’ells ja desapareguts.

El protagonisme, assenyala la regidora, «és absolutament de les persones, de la ciutadania, que dóna testimoni de la seua vivència com a part de la història del barri. Hem volgut donar valor a la memòria popular de les persones seguint els objectius de la Universitat Popular de Valencia, d’arrelar-se als barris, tindre cura de la seua gent i espentar la participació social, la creació de teixit social a partir del coneixement de la història col·lectiva que guarda el veïnat en la memòria».

El documental ha sigut realitzat per la fotoperiodista valenciana Eva Mañez i el guionista i director de documentals, nominat als Goya en 2015 al Millor Curtmetratge documental, Sergi Pitarch Garrido, forma part d’un projecte més ample que ja s’ha gravat al barri de Benimaclet i que enguany es gravarà a Carpesa i Cases de Bàrcena amb l’objectiu de documentar la memòria oral dels barris on la Universitat Popular està arrelada. 

El projecte «Recordant el barri» forma part, junt a altres activitats, del programa “Coordenades. Aules obertes” que es va posar en marxa el curs 2016/17 i té com a resultat un audiovisual de caràcter divulgatiu que recupera els records de proximitat i facilita la transferència de coneixement, l’encontre i la comprensió dels processos històrics, associatius i populars que comporta la construcció de teixit social i de barri. 

Dóna compte de la importància del sentit d’identitat, de pertinença a un barri i a una ciutat, la vinculació al territori i la cultura a través del record, les fotografies i objectes presentats per cada participant. És un projecte amb vocació pedagògica que es distribuirà a les escoles i instituts del districte perquè el puguen fer servir per conéixer els arrels del barri i de l’entorn en què estan ubicats.

L’estrena se celebrarà esta vesprada a la Biblioteca Municipal Carmelina Sánchez-Cutillas de Benicalap, a les 18:30 hores. A més, també es projectarà amb motiu de la Setmana Cultural de final de curs al centre UP Benicalap dimarts 19 de juny a les 17 hores i dijous 21 a les 10 hores.

Noticias relacionadas

EL CABECICUBO DE SERIES, DOCUS Y TV

Cómo compañías fantasma chinas estafaron a inversores estadounidenses por la falta de controles

Por  - 

¿Es el capitalismo un sistema que se basa en ganar dinero o consiste, por el contrario, en quitárselo a los demás? Esa reflexión se hacen los expertos consultados en un documental sobre el fraude de las empresas fantasmas chinas en el mercado bursátil estadounidense. Por la falta de controles, los inversores metieron dinero en compañías chinas falsas. Un fraude de entre 30 y 60 mil millones de dólares. Wesley Clark, ex comandante supremo de la OTAN, figuraba como presidente en uno de los bancos que ejecutaban los timos

EL CABECICUBO DE SERIES, DOCUS Y TV 

La Manada de Panama City Beach: cuando el sexo es un número

Por  - 

En la fiesta de primavera de estudiantes universitarios en Florida se producen escenas parecidas a las de San Fermín, de decenas de hombres toqueteando a una mujer mientras se le grita "Enseña las tetas, enseña las tetas". Los participantes presumen del 'casual sex', en el que lo único que importa del sexo es cuántas veces logres tenerlo. Sin embargo, hace tres años se produjo una violación múltiple de una chica inconsciente, a plena luz, rodeada de gente, y nadie hizo nada. Les cayeron diez años

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email