GRUPO PLAZA

el músic rep la medalla de la universitat jaume i 

Serrat: "Els tirans s'alimenten de la desil·lusió de les democràcies, per això hem de protegir-les"

24/02/2024 - 

CASTELLÓ. "Res no dura si no es cuida". Amb aquesta afirmació irrefutable es podria resumir la intervenció que el músic català Joan Manuel Serrat va fer aquest divendres a Castelló, després de rebre la Medalla de la Universitat Jaume I. Un acte on l'artista va confessar que el reconeixement li sabia doblement "dolç" per fer-se "en casa", en referència al Mediterrani-, però on també va voler fer memòria i recordar que tal dia com ahir, 23 de febrer, es va produir a Espanya, a l'any 1981, un colp d'estat per tractar de posar fi a la monarquia parlamentària i la transició democràtica.

"La memòria és feble i la història, que té el costum de repetir-se, ens ensenya que en situacions de crisi greus les tendències a una regressió democràtica i la fascinació per les formes autoritàries tornen i s’obrin camí aprofitant l’apatia i els errors de les democràcies". Així, "cal protegir-nos de la desmemòria i vigilar a peu d’obra cadascuna de les parcel·les de llibertat i els avanços socials aconseguits amb esforç, pam a pam, perquè els tirans s’alimenten de la desil·lusió de les democràcies".

En aquest sentit, el cantautor va defensar la importància de la cultura i el coneixement enfront de la desinformació i la ignorància. "Només amb el coneixement, una societat progressa col·lectivament. El coneixement és bo per a viure en pau i per a aprendre a ser lliures i créixer sense pors, aprofundeix la vida democràtica i la democràcia és el medi natural per la protecció i la realització efectiva dels drets humans", manifestava Serrat.

Amb tot, el músic que s'ha mostrat "orgullós" per aquesta distinció, ha reconegut que era un dia trist per "la desgràcia que s'ha produït en València", en al·lusió a l'incendi originat el passat dijous en un edifici de la zona de Campanar i on s'ha confirmat que hi ha hagut víctimes mortals. L'acte es va iniciar, com a mostra de dol, amb un minut de silenci. "No era el dia que m'esperava, un dia que ens ha sorprés a tots i el meu pensament està amb el dolor de tota la gent que ahir, hui i els dies que vinguen patiran les conseqüències d'una desgràcia com la que s'ha produït a València", ha afirmat Serrat.

Foto: ANTONIO PRADAS

Una trajectòria que ha trascèndit èpoques

La Universitat Jaume I, que festeja el 33è aniversari de la seua creació, ha volgut amb aquesta medalla reconèixer a Serrat no sols una trajectòria musical que "ha transcendit èpoques, traspassat fronteres i és essencial per a la nostra cultura", sinó que a més ha destacat pel seu "compromís social" i la seua "consciència cívica". "Serrat representa uns valors inspiradors als quals aspirem a contribuir com a universitat", expressava la rectora de l’UJI, Eva Alcón, acompanyada en l'entrega de la Medalla per l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco; el president del Consell Social, Sebastián Pla; i la secretaria general de l’UJI, Cristina Pauner.

Serrat ha cultivat una prolífera carrera artística que abraça més de cinc dècades, descartant-se per les seues lletres poètiques i compromeses, així com per un estil musical únic que fusiona el folklore amb les influències del rock i el pop, i que ha deixat per al record cançons tan úniques com 'Mediterráneo', 'Paraules d'amor', 'Cantares' o 'Aquellas pequeñas cosas'.

El fet que actualment es continue reconeixent aquest treball suposa per a l'artista una gran satisfacció. "Em complau que hagen valorat una parcel·la de la poesia que és la cançó popular, a la qual em medique. No sols per mi, sinó per tot el col·lectiu. Homes i dones per als quals el valor i la força de la paraula és fonamental i amb els que compartisc aquest ofici de cantar i escriure cançons".

Sobre si considera que la música continua sent un instrument per a fer calar les reivindicacions socials i democràtiques, Serrat ha apuntat que ell no ha sigut "mai tan definitiu ni tan rotund" en les seues afirmacions. "Jo m'he conformat sempre amb que la música fora el que crec que és i que acompanyara a la gent, perquè la música acompanya a gent en les seues reivindicacions, en el seu pensament, i això és bastant", ha destacat. "A vegades es produeixen alguns miracles com que aquests agafen algunes cançons com a bandera d'una reivindicació. Això, és una gran satisfacció per a algú que es dedica a treballar un gènere que està amb la gent des que la gent naix. La gent canta des que naix i mor amb música també. Així que si la música ens fa companyia en la vida, és l'èxit dels quals fem música".

Foto: ANTONIO PRADAS 

D'altra banda, el cantautor ha explicat que també podria haver triat com a tema de la seua intervenció "el canvi climàtic, que té molt a veure amb la cobdícia de l’home; l’onada migratòria que es produeix a les platges d’una Europa que ha deixat enrere els valors humanistes; recordar els desastres de les guerres i genocidis que s’estan produint al món, o parlar del Mediterrani, una pàtria comuna maltractada i que demana socors per les seues aigües contaminades". Però, ha triat escollir el cop fallit, perquè aquell dia la llibertat, la tolerància i la democràcia van guanyar i són qüestions que tenen molt a veure amb els altres temes", i també amb la música. 

Serrat ha desitjat que la vida oferisca un futur on "els músics no paren mai de sonar, que els poetes no deixen mai d’alçar la veu, que els crits d’angoixa no ens tornen sords i que les injustícies quotidianes no esdevinguen mai una normalitat que ens torne de pedra el cor".

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas