X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información
GRUPO PLAZA
OPINIÓN

El nou capítol de RTVV, una història dels valencians

FÉLIX TENA (*). 28/07/2015

 

VALENCIA. Canvia el clima, canvien els governs i es modifiquen els estils, però hi ha una cosa que no ha canviat. La ràdio i la televisió dels valencians i les valencianes continua tancada. És l'únic cas, possiblement en tota la Terra i la resta del Sistema Solar, on un territori amb llengua pròpia no disposa d'un mitjà de comunicació públic que abasta tot l'àmbit lingüístic on es parla.

Grècia està intervinguda i endeutada però ha recuperat la seua televisió, mentrestant a casa nostra només hi ha foscor i silenci. Un servei públic, que més enllà de funcionar com un negoci per alguns, hauria d'estar destinat a difondre la identitat, la cultura i la llengua d'un poble i no limitar-se a servir de gabinet de premsa del govern regnant, com el PP es va encarregar d'institucionalitzar.

Els valencians hem demostrat ser especialistes en fer història amb casos d'una peculiar vocació de sacrifici de les llibertats i els drets propis. Ens concediren l'autonomia per la segona i lenta via de l'article 143 de la Constitució Espanyola, i tenim el sistema de finançament més masoquista possible. Però el cas més extrem dels últims dos segles, per les circumstancies que l'envolten, el va desencadenar un "presumpte" president de tots els valencians en contra del sentir majoritari dels ciutadans als quals, teòricament, havia de servir.

Alberto Fabra, a qui ni tant sols havien votat per exercir el càrrec, va decidir tancar RTVV per obscures raons que mai ha explicat de veritat però evidentment per diners no va ser, perquè els va gastar amb generositat amb l'únic objectiu d'exterminar el servei públic el més prompte possible, fins i tot deixant els treballadors cobrant però sense treballar. Afortunadament la consulta en les urnes han deixat a Fabra sense possibilitats de tancar res més, però el greu embolic judicial, econòmic i moral que ha deixat continua i continuarà.

El ara nou govern es va comprometre quan estava en campanya a la reobertura de RTVV (alguns més que altres, inclús amb data d'inici), un compromís reafirmar després de les eleccions en el "pacte del Botànic". Ara, ocupat ja en tasques executives, assumeix la realitat de la complexitat del procés en mig de les dificultats econòmiques heretades.

El disseny del nou model ha sigut encarregat a un ‘alt comissionat' i sobre tot a Les Corts, per refer el consens trencat abruptament pel PP i establir les bases d'un servei de radiotelevisió pública, plural, en valencià i, per suposat, de qualitat. Un debat centralitzat en seu parlamentària no ha de ser necessàriament lent a pesar d'escoltar totes les veus dels estaments socials directament implicats des de la universitat, associacions culturals i periodístiques, sindicats, fins els consumidors, però també dels ex-treballadors que coneixen de primera mà com fer funcionar les instal.lacions de Burjassot de manera immediata i aporten la garantia de l'experiènca.

En tot el debat són imprescindibles les aportacions professionals de l'abandonat sector audiovisual, que supera el 90 per cent d'atur. Després d'anys d'una estat d'agonia permanent el tancament de RTVV ha suposat el remat definitiu per una industria creativa i de contingut amb greus dificultats de difusió a les nostres terres. Un debat que ha de redefinir l'estructura territorial del nou servei, d'acord amb les possibilitats de les noves realitats tecnològiques que poden abaratir els costos de funcionament i expandir la seua difusió.

La tercera branca del procés és la més senzilla i evident. En la qüestió laboral només cal complir la llei, tornant al punt de partida on el PP es va apartar del camí recte. Es a dir, acatar la sentencia judicial que va declarar nul el primer ERO de RTVV en 2013. Això suposaria la readmissió dels vora 1600 treballadors acomiadats, que haurien de tornar les indemnitzacions cobrades per a tornar.

Tot seguit l'empresa pot aplicar un nou ERO per a reduir la plantilla dràsticament i deixar-la entre 700 a 1000 treballadors segons les fonts, d'acord amb la nova cobertura i dimensions de l'empresa. Però en lloc de seguir directament esta via, s'han obert una sèrie de negociacions més o menys explicades per a explorar altres camins i subterfugis laborals que, si no respecten la llei, prolongaran l'embolic judicial i econòmic generat entorn la liquidació de les dos empreses que encara estan obertes. I al final, si no es compleix la legislació, els més perjudicats seran els recursos de tots els valencians i la seua identitat.

En la llarga llista de greuges propiciats pel tancament de RTVV, molts juristes coincideixen a destacar la vulneració de drets fonamentals garantits no sols per la Constitució, sinó per la Carta de Drets Humans. Les ONG Global Network for Rights and Development (GNRD) i International Institute for Peace, Justice and Human Rights han portat el cas davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides a Ginebra, que reclama els mateixos drets a la llibertat d'expressió i a la informació per als valencians que els que tenen la resta de democràcies del món. La vulneració del dret al treball és especialment sagnant perquè singularment no s'ha respectat la plaça obtinguda per oposició, generant una indefensió sense precedents. Els ex-treballadors de RTVV podrien ser recol.locats en altres parts de l'administració autonòmica on fan falta, en lloc de contractar empleats externs.

Recuperar la dignitat per a tots i el treball per a molts és un dels resultats desitjables del procés obert. Amb bona voluntat, paciència i consens es pot aconseguir l'acord per a recuperar el servei públic de ràdio televisió que es va tancar en dos terribles setmanes ja fa més d'un any i mig, i permetre que el sector audiovisual puga generar ocupació. És una bona oportunitat per a escriure una nova pàgina en la història dels valencians que incloga un capítol amb final feliç. Per a variar.

 (*) Fèlix Tena. Ex-treballador de RTVV

Comparte esta noticia

11 comentarios

Emili escribió
30/07/2015 12:17

¿Cuanto dinero anualmente nos va a costar la dichosa RTVV? ¿Porque no se destina ese dinero a políticas sociales?. Doy ideas: planes de empleo, apoyo a autónomos y emprendedores, disminuir cargas fiscales.... Desde luego, ser empleado de RTVV es el chollo más grande que existe. Y los demás a pagar.

pEP escribió
29/07/2015 04:25

M'he quedat estupefacte. En este diari solament escriuen articles en castellà-español-punset i algun en English-Punset res en valencià. ViscA vALÈNCIA I ELS VALENCIANS...I ara resulta que no és un de la caqs, sinó de fora. Jo demararia als responsables alun article en valencià perquè si no va a pareixer que odien Valencia i la seua llengua. Home en Levante escriuen alguna coseta en valencià, que saben llegir en valencià després de tre dècades de Llei d'Ús. Per altra banda ja he vist algun supervalejnncianista que escriu en castellano.ano.ano dir que no vol TV3. Doncs jo sí. I molt més com jo. Mireu si té gràcia la cosa:L tote4s les CCAA en tenen i som l'únic territori europeu amb llengua pròpia sense tele en llengia pròpia. Veig que de lleis poc saben algusn. És una norma de l'Estatut, de la Llei d'Ús i de la mateixa Europaq (Carta de derechos ling¨Ñuísticos de las lenguqas minorizadas y edn peligro de extinción) Aixì és el que diu el paper que tinc al meu despatx. Si no es posa la tele cometen una infracció a la llei sansionable tan en vuestra España com en Europa. L'estat espanyol podria ser condemnat. HEM GUANYAT I TOT HO ANEM A CAPGIRAR. ja no seguran furtant els del PP.

Timo Puig escribió
28/07/2015 20:06

Això ja no interessa ni al tato. Reobriu Tv3 i deixeu-nos ja.

jaume escribió
28/07/2015 19:13

Tots els partits llevat del PP i Ciutadans estan a favor de reobrir RTVV. El més normal és que els que pertanyen a eixos partits defensen el tancament. Són els mateixos que també estan farts de parlar de la tele perquè no els interessa tindre-la, de la mateixa manera que jo estic fart de sentir parlar de la Pantoja. La diferència és que jo no em pare a llegir el que diuen de la Pantoja i ací hi ha un grapat de comentaristes que s'han llegit l'article tot sancer. Que és com un antitaurino analitzant les crítiques de les corregudes de bous. Com diu “quevienequeviene” en el carrer “la vida sigue”, inclús per a la Pantoja. Però tan complicat és entendre que els valencians reivindiquen uns mitjans en la seua llengua i que els treballadors defensen els seus drets? Perdoneu que m'enfade un poc però, com deia la Pantoja, “se me acabó el amor de tanto usarlo”

Toni escribió
28/07/2015 16:06

Ja fa pudor lo de RTVV. Algú a més dels "treballadors" l´ha trobat a faltar?

quevienequeviene escribió
28/07/2015 13:20

Salga a la calle y verá que no hay "foscor y silenci". La vida sigue, con luces y sombras, para todos. También para los antiguos trabajadores de Canal 9. Cuanto antes se den cuenta, mejor para ellos y para todos.

Samaruc Verd escribió
28/07/2015 13:16

A banda de treballar a Medi Ambient com a coordinador i fer una tasca correcta en eixe programa, Fèlix Tena, l'autor de l'article, desenvolupava la funció de coordinador o editor d'informatius (no recorde exactament el càrrec; hi havia tants...) durant els mesos d'estiu en Canal 9 i permetia i participava de la manipulació dels informatius més tendenciossos i barroers d'Europa. No entenc com aquesta gent ara tenen la barra de dir res sobre la TV que ells han enfonsat, per activa o per passiva, i menys encara de parlar de dignitat quan la seua la van vendre ben barata en eixos corredors del CPP de Burjassot.

Xavi escribió
28/07/2015 11:13

Me parece lamentable que hagan tanto ruido con la dichosa televisión valenciana. Para lo único que ha servido es para que un montón de enchufados hayan estado durante años sin dar un palo al agua, comulgando con ruedas de molino (porque les venía muy bien) y, sólo al final, se hayan quejado porque perdían sus privilegios y ahora vayan de héroes cuando son villanos. En mi opinión no debería volver a existir una televisión pública en ningún lado ya que, para lo único que sirven, es para transmitir el mensaje que interesa al político que la controla. Y las pruebas están ahí siendo, a mi entender, absolutamente irrefutables.

Frandis escribió
28/07/2015 09:34

Sense finançament: xè quin fum fa!, a RTVV http://wp.me/p4n4JW-h9

abs escribió
28/07/2015 08:01

Otra vez televisión, ¿para qué? ¿Para que se termine convirtiendo en la tele de los amigo? ¿Con unos "profesionales" que tragaron con carros y carretas? Para eso mejor dedicar el dinero a otra cosa Por cierto en Grecia además de TV el presidente del Gobierno sigue teniendo avión de estado para sus desplazamientos, cosa que Portugal no se permite... un poco menos de demagogia sería bueno

Faba escribió
28/07/2015 07:46

Dicen que se Fabra la cerró por dinero y que ahora no la abren por dinero. Habría que ver las verdaderas razones por las que la cerró Fabra y las verdaderas razones por las que no la abren los nuevos gobernantes.

Escribe un comentario

Tu email nunca será publicado o compartido. Los campos con * son obligatorios. Los comentarios deben ser aprobados por el administrador antes de ser publicados.

publicidad