GRUPO PLAZA

DE CATEGORIA

Les normes de les falles del patrimoni

7/03/2017 - 

VALÈNCIA. Quan els jocs olímpics de Pequín s'apropaven, el govern local va fer una sèrie de recomanacions a la població perquè la convivència amb els turistes i esportistes fóra positiva. Recomanacions i imposicions, com multes per anar escopint pel carrer o per tirar les deixalles a terra, amb la intenció de canviar els hàbits d'una població que no cuida massa la neteja de les zones comunes. Ací a València, enguany, s'ha presentat un decàleg de 10 suggerències perquè tinguem tots unes falles pacífiques en el primer any de la festa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Una llista elaborada amb la col·laboració d'associacions de veïns, comerciants i de protecció civil entre altres. I que és tan políticament correcta que difícilment ajude a canviar res. Atents.

1.- El primer punt parla de "cuidar el mobiliari urbà i evitar embrutar la via pública". Perquè clar, durant tot l'any no passa res si cremes contenidors o tires les corfes de meló per la finestra, però en Falles millor talla't un poc, que hi ha molt de turista. 

2.- "Respecta els horaris de les comissions i no passes més temps del necessari al carrer per a no molestar els veïns". Com? A mi certament em molesta més quan el meu veí organitza una festa en sa casa que quan la fa al carrer o al casal, però recomanar que en Falles "evites estar en la via pública més temps del necessari" és com dir: "evita que els ninots siguen més crítics del necessari", un sense trellat. És la festa del carrer per antonomàsia, què hem de fer, eixir a pegar una rodà i a casa?

Foto: Kike Taberner

3.- "Seguix recomanacions de bombers, protecció civil, voluntaris...". El que ha faltat dir és que amb la reforma del Codi Civil, la desobediència a funcionaris públics com bombers pot ser delicte.

4.- "Extrema la precaució davant de possibles robatoris". Eixe és el típic consell de la mare que diu: "En la mascletà et furtaran la cartera" o "vés amb compte que no et posen droga en la beguda" o "tapa't que a poqueta nit refresca".

5.- Consell de pólvora, este és més de pare: "utilitza els petards amb responsabilitat, un mal ús podria ser perillós". Tal volta per conscienciar de veres sobre el perill caldria fer com amb el tabac, fotos de gent amb els dits amputats o la cara cremada per la seua irresponsabilitat amb la pólvora, i no un consell tan delicat.

6.- De sobte, en el punt 6 fan un resum de tots els anteriors. "Ensenya els xiquets a disfrutar amb responsabilitat, precaució amb els petards, precaució a les zones de gran afluència, i respecta els horaris". Perquè potser si la "senyo" ens repetix les coses moltes vegades, li fem cas.

7.- "Sempre que siga possible utilitza el transport públic i deixa el cotxe en casa". Primer, que el cotxe eixos dies és quasi impossible utilitzar-lo, i segon, que eixa recomanació de nou es pot aplicar tot l'any, no només uns dies en què caminar o agafar el metro és sense dubte la millor opció.

8.- "Les parades de venda ambulant han de complir una normativa, davant de qualsevol anomalia, reclama", fins ací va bé, però acaba el punt amb un consell digne del meu cunyat: "tria la millor relació qualitat-preu". Després de llegir-ho, penses: "moltíssimes gràcies pel consell, estava per triar l'opció de menjar de mala qualitat a preus abusius, però m'has obert els ulls!"

9.- En este cas suggerix un "consum responsable de begudes alcohòliques, sobretot evitar fer-ho en la via pública, amb botellots" i remata dient que "l'alcohol és una opció, i no una obligació". La qual cosa té molt de trellat, però quan comproves que als comerços, barres falleres i paradetes només pots trobar begudes alcohòliques o amb excés de sucre, el consell es fa complicat de seguir. Fonamentalment perquè la falta d'alternatives que oferixen els mateixos comerciants que han proposat este consell és molt hipòcrita.

10.- "Exigix el tiquet, sol·licita full de reclamacions, i acudix a associacions de consumidors...". L'abecé dels consumidors. Però a la fartoneta (food truck en anglés), a la barra del casal o a la xurreria que té una cua de mitja hora per a comprar una dotzena de bunyols, és molt complicat demanar-los tiquet i full de reclamacions, si és que en tenen. 

Foto: Eva Máñez

Així que el decàleg es queda desventat, dessubstanciat, tan correcte i superficial que no ajuda en res a la millora de la convivència entre les falles, els veïns i els comerciants. Seria molt més útil, encara que més controvertida políticament, una campanya més directa i agressiva. Res de "Rispinsibilitit, Trillit, pirtiusi bi..." i consells que pot escriure qualsevol adolescent. Cal agafar el bou per les banyes amb missatges del tipus:

-Tirar petards des de l’1 del matí (o la fi del castell) fins a les 7 del matí (per exemple) serà multat amb 1.000 euros.

-Depositar deixalles al carrer, trencar mobiliari urbà o fer botellot està prohibit i es perseguirà durament durant les Falles.

-La pólvora utilitzada sense control ni mesura és molt perillosa. I, a continuació, una sèrie de fotos il·lustratives del que et pot passar si no vas amb compte amb els masclets.

-El cotxe no podrà entrar al centre de València a no ser que es tracte d'una urgència o un veí amb garatge. Agafa transport públic, que hem reforçat el servici, o la bicicleta.

-La policia està especialment atenta als robatoris en aglomeracions, però l'any passat es denunciaren (el número que siga) furts. Així que vés amb compte amb els lladres.

-Atenguérem X persones per intoxicació etílica, X persones per cremades, X persones per desordres públics... Així que trellat i coneixement, que volem unes festes de tots.

-Entre tots hem de cuidar la imatge de la nostra festa, si veus abusos en paraetes de menjar, comissions que tiren les deixalles al carrer o cap altra activitat perillosa, denuncia al telèfon 010.

Foto: Eva Máñez

Són les mateixes coses però amb un llenguatge més directe, més clar i més eficient. Estem massa pendents de no ofendre ningú, massa atents a quedar bé i només parlem amb eufemismes, i de vegades cal deixar de ser el poli bo. Les Falles les aprofita molta gent per desfasar, com a qualsevol altra festa, sobretot gent que no té cap relació amb la festa, i a eixos no els val que els digues "no tires papers a terra", "no faces soroll", "no tires masclets a la gent", perquè està clar que si ho fan com a norma tenen problemes d'empatia. I una cosa cal deixar clara, els fallers són els primers interessats que la convivència en festes siga tranquil·la, ja que són els que més viuen i financen la festa. I, normalment, els personatges que es boten totes les normes ni són fallers, ni coneixen res de la història i les tradicions de la nostra festa més internacional.


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas