GRUPO PLAZA

DE MARIA DEL MAR BONET A SÈNIOR

Teatre, dansa, circ i concerts: els teatres de la ‘nova’ Generalitat presenten la seua primera temporada sencera

Les persones responsables parlen de ‘Temporada 0’ i “la primera que reflectix l’esperit del Pacte del Botànic”. Una proposta amb molta presència de creadors i creadores valencianes de diferents disciplines i latituds generacionals

21/09/2017 - 

VALÈNCIA. El director adjunt de Teatre de l’Institut Valencià de Cultura, Roberto Garcia, i la diputada de Teatres Rosa Pérez Garijo, han presentat la primera temporada completa per al Teatre Principal. Com que totes dues administracions (Generalitat i Diputació de València) s’encarreguen dels dos semestres, la proposta conjunta ha avançat ja les fites del mesos d’octubre, novembre i desembre, i alguns noms per al període de gener a juny de 2018 també per al Rialto.

Entre d’altres, destaquen les obres dramàtiques La vida es sueño (dirigida per Carles Alfaro)El laberinto mágico (obra de Max Aub) Terra Baixa (interpretada per Lluís Homar i en valencià) o l’esperada estrena com a autor en els teatres públics valencians del guanyador d’un Max com a creador novell Víctor Sánchez (Cuzco). Entre d’altres, destaquen també la Nit del Circ Valencià (18 de novembre) o el concert de Maria del Mar Bonet, entre els actes de celebració del 9 d’Octubre i amb la coordinació d’agenda de Mostra Viva

El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, que ha participat de la presentació, assegura que “esta és la primera programació que, podríem dir, és pròpia del Pacte del Botànic. Una programació amb la qual ens identifiquem i que complix els objectius dels programes”. La presentació de la temporada mostra quatre noves produccions pròpies del Teatre del Poble Valencià, amb recursos de l’IVC i la Diputació de València. Entre les obres, Cuzco, una comèdia de Juan Luis Mira (Càries, del 13 al 23 de desembre al Teatre Rialto) o un projecte que encara no té títol, a partir de textos de Xavi Puchades, Begoña Tena, Juli Disla i Patrícia Pardo, que serà dirigit per Eva Zapico.

Per a Garcia, la programació és la solució “després d’una fase de transició”. Cal recordar que el director adjunt només fa uns mesos que ostenta el càrrec. Tot i així, destaca que “presentar la programació d’una temporada sencera no és com per a posar-se una medalla: és la normalitat”. Una normalitat que, conceptualment, recorre diferents camins: una part de programació d’interés estatal, una gran representació de creacions valencianes de teatre, dansa i circ i alguns esdeveniments musicals amb marques de ressò com Maria del Mar Bonet o Sènior i el Cor Brutal. De fet, és tota una fita que el tòtem del rock en valencià durant el present segle, Sènior, faça un gran concert final de gira al mes de març al Teatre Principal.

Foto: KIKE TABERNER

La imatge promocional d’una àncora amb un cor al front i un somriure (obra i campanya de Boke Bazan i Nociones Unidas), “simbolitza de manera senzilla, positiva i poc pretensiosa una nova etapa”, diu Garcia. Un moment que combina un espai més comercial, teatre d’experimentació, contemporani “i permet que el talent valencià estiga present i en circulació”.

La programació: àmplia representació de talent valencià

En total, 50 propostes de teatre, dansa, circ i música amb l’estrena de quatre projectes del Teatre del Poble Valencià (TPV), a més d’una reposició i un nou muntatge del Ballet de la Generalitat. L’“oferta de teatre públic” que “s’alimenta del talent de creadors i creadores valencianes, amb alguns dels quals es realitza un acte de justícia, ja que durant anys havia sigut expulsat del teatre públic".

Tot comença el 28 de setembre al Teatre Principal amb la posada en escena de La vida és somni. La coproducció de Moma Teatre, Teatres del Canal i Diputació de València és una de les fites de circuit estatal, abans de l’esperada estrena de Cuzco, l’obra de Sánchez (producció de l’IVC amb l'Ajuntament de Sagunt). Una altra de les produccions del TPV és el no menys esperada Tic-tac, un musical de Carles Alberola, Rodolf Sirera i Pasqual Alapont . També la comèdia Càries, de Juan Luis Mira i la coproducció entre Generalitat i Diputació de València dels textos de Puchades, Tena, Disla i Pardo

De Disla, a més, tornarà l’obra Els quatre genets de l'apocalipsi i per a arredonir les propostes del TPV aplegarà una adaptació de Divines paraules de Valle-Inclán interpretada per Rosángeles Valls, Ana Luján, Toni Aparisi i Pep Llopis

Garcia admet que un dels objectius és que les obres estiguen almenys 10 dies en cartell. Amb les valencianes ja succeïx així. Inclús, en algun cas, arriba a les tres setmanes. En el cas de les companyies nacionals, “és un objectiu que sí que estem aconseguint per a la temporada 2018-2019”. Del cercle estatal arriba també l’adaptació de Terra baixa, un dels textos d’Àngel Guimerà amb una desaforada aportació del gran intèrpret Lluís Homar. Ja en el primer semestre de 2018, arribaran –entre d’altres– Así pasen cinco años, de Lorca, amb la producció del Centre Dramàtic Nacional, o Moby Dick, de Josep Maria Pou. 

Una de les novetats és la primera Nit del Circ Valencià, que se celebrarà al Teatre Principal el 18 de novembre. Serà un espectacle de carrer obert a tot el públic i una gala per a reunir el sector professional, mitjans de comunicació, personalitats públiques i institucionals i públic en general, per a promocionar el circ i contribuir a dignificar i professionalitzar el sector de la mà de l'Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana.

Concerts, dansa i preus agressius per atraure al públic més jove

I, clar, la programació també parla de la consolidació de la nova Dansa València. A més, la presència de la música a les sales públiques comptarà amb Maria del Mar Bonet (dins de les celebracions del 9 d’Octubre), Capella de Ministrers, Paco Muñoz -en el que, han dit, podria ser el seu comiat de la música en directe a València– Carles Dénia, Sènior i el Cor Brutal o Carles Santos. 

Entre tota l’oferta de programació (disponible sencera en este enllaç), és una novetat l’oferta de preus per al jovent. Amb l'objectiu d'atraure nous públics, es posaran a la venda abonaments de tres espectacles per 30 euros o de cinc espectacles per 40 euros, només per a menors de 35 anys. Amb l’entrada, a més, podran comprar-ne una segona per una altra persona de qualsevol edat al 50%.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas